Mert Sarac

Developer, Entrepreneur, Geek

CloudFlare ile Sabit IP Olmadan Uzaktan Bağlantı

Uzaktan bilgisayarınıza bağlanmak istediğinizde aslında bunun için sabit IP almanıza gerek yok. CloudFlare kullanarak bilgisayarınıza, DVR cihazınıza, IP kameranıza, kısaca evinizdeki ağda IP üzerinden çalışan ne varsa uzaktan bağlanabilirsiniz. CloudFlare neymiş diyenleri öncelikle bu yazıya alalım.

Bunun için CloudFlare'in Dynamic DNS özelliğini kullanıyoruz.

Adım 1: DNS Kaydı Oluşturma
CloudFlare'e giriş yaptıktan sonra DNS sekmesinden yeni bir DNS kaydı oluşturuyoruz. Bu sırada Type olarak A, Name ve IP olarak istediğiniz bir değeri verebilirsiniz. Buradaki IP bilgimiz otomatik güncelleniyor olacak.


Adım 2: API Key Oluşturma
My Settings sayfasının aşağısında API Key başlıklı bölüme gelerek Global API Key'in yanındaki View API Key butonuna basarak API Key'i not alıyoruz.


Adım 3: API ile IP Güncelleme
Bunun için buradan yararlanarak küçük bir console uygulaması ile güncellemeyi kendiniz de yapabilirsiniz. Ancak Oğuzhan Yılmaz tarafından Github'da yayınlanan Dynogo bu işi hali hazırda yaptığı için bunu da kullanabilirsiniz. Buradan Dynogo'nun en güncel versiyonunu indirip C:\Program Files\Dynogo\ klasörüne kopyalıyoruz.


Adım 4: Scheduled Task Oluşturma
Dynogo, scheduled task olarak tanımlandığında her çalıştığında sizin dış IP adresinizi alarak bunu CloudFlare API üzerinden güncelliyor olacak. Bunu tanımlamak için Control Panel > Administrative Tools > Task Scheduler yolunu izleyerek Task Scheduler'ı başlatıyoruz.

Sağdaki menüden Create Task diyoruz ve karşımıza gelen pencereyi aşağıdaki gibi dolduruyoruz.


Ardından Triggers sekmesine gelip aşağıdan New butonuna basıyoruz ve buradaki bilgileri de aşağıdaki gibi dolduruyoruz.


Ardından Actions sekmesine gelip New butonuna basıyoruz ve Program/script bölümünden Dynogo'yu seçiyoruz.
Argument olarak aşağıdaki gibi CloudFlare bilgilerimizi veriyoruz.

[email protected] -domain=alanadiniz.com -name=dnszoneadiniz -token=cloudflareapikey


Ardından Conditions sekmesine gelip "Start only if the following network connection is available" seçeneğini işaretliyoruz ve böylece Internet bağlantısı olmadığında task'in çalışmasını engelliyoruz.


Bunun ardından OK dediğimizde Windows şifremizi giriyoruz ve task'i kaydediyoruz.


İşlemimiz bu kadar! Artık dış IP adresimizi belirttiğimiz subdomain'e vermiş olduk. Modem ve bilgisayarımızdaki Firewall ayarlarından gerekli port yönlendirme işlemlerini yaptığımızda istediğimiz protokolden bilgisayar ve ev ağımıza erişebiliriz.

Faydalı olması dileğiyle,
Mert

Mert Sarac

Mert Sarac

2015 başından beri Neurolize'da Yazılım Geliştirme Uzmanı görevini yürütüyor, Cloud Processing, BCI, Big Data Analysis ve Nöropazarlama teknolojileri üzerine çalışıyorum. 2013 - 2015 yılları arasında Rhino Runner Dijital Medya Ajansı'nda Kıdemli Yazılım Geliştirme Uzmanı görevinde sosyal medya uygulamaları, web siteleri, outdoor projeler, SharePoint İş Uygulamaları ve Windows Phone uygulamaları geliştirdim. 2009 - 2013 yılları arasında da Yemeksepeti'nde Yazılım Geliştirici ve Yazılım Test Uzmanı görevlerinde çalıştım. Eğitimim Kadir Has Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde devam etmekte. .NET Framework, Mobil Uygulamalar, Silverlight, Office 365, ASP.NET, SharePoint ve Windows Azure ile yakından ilgileniyor olsam da elektroniğe, karikatürlere, bilim belgesellerine ve Rusça öğrenmeye özel bir ilgim var. Boş kaldıkça Rusça öğrenmeye çalışıyor, Intel Galileo ve Arduino ile IoT projeleri geliştirmeye çalışıyorum.

Yorum